Pos Raporlama ve Mutabakat Nedir?

İşletmenizin büyümesine yardımcı olabilecek çok sayıda veri noktası olsa da, çok azı POS’unuz tarafından sağlanan içgörüler kadar önemlidir.

Satış verilerini, envanter performansını ve çalışan satışlarını analiz etmek, perakende işinizin büyümesi için kritik bir öneme sahiptir. POS raporlamadan bahsetmeden önce de mutabakattan bahsetmek gerekir. Peki, mutabakat nedir, POS raporlama tam olarak ne demek?

İşte tüm cevaplar…

Mutabakat Nedir?

Mutabakat “anlaşma veya uzlaşma” anlamına gelir. Cari hesapların işletmeler tarafından karşılıklı olarak karşılaştırılması, muhasebe ve finans alanında mutabakat olarak tanımlanmaktadır. İşletmelerin iç denetimlerini yürütürken fikir birliği çok önemlidir. Mutabakat, muhasebe kayıtlarını kontrol etmenin bir yöntemidir. İşletmelerin her faaliyeti hesap defteri kayıtlarına uygun olduğundan emin olmak için izlemesi gerekir bu sebeple mutabakat büyük bir önem taşır.

Mutabakat sayesinde birbirleriyle etkileşim içinde olan ve iş sözleşmesi bulunan şirketler arasındaki borç-alacak ilişkilerinin kontrol ve takibi açıkça sağlanır. Bu kontrol ve takibin yapılabilmesi için firmaların karşılıklı olarak sözleşme imzalamaları gerekir. Mutabakat ve düzenli takip olmadan muhasebe kayıtlarının doğruluğunu sağlamak kolay olmayabilir. İşletmeler, diğer işletmelerle aylık, üç aylık veya dört aylık mutabakat anlaşmaları gerçekleştirirler. Bunu gerçekleştirmek için de taraflar cari hesap bakiyelerini veya cari hesap özetlerini değiştirir ve varsa hataları düzeltir.

Mutabakat sayesinde birbirleriyle etkileşim içinde olan ve iş sözleşmesi bulunan şirketler arasındaki borç-alacak ilişkilerinin kontrol ve takibi açıkça sağlanır.

E-Mutabakat Nedir?

İşletmeler zamandan ve emekten tasarruf etmek için e-mutabakata başvururlar. E-mutabakat, borç-alacak, hesap hareketleri ve kurumlar ve işletmeler arasındaki bakiyelerin elektronik olarak görüntülenmesine ve iletilmesine izin veren uygulamalardır. E-Mutabakat kullanımı; BA ve BS ile cari hesap mutabakatı gibi işlemlerin elektronik ortamda hızlı ve düşük maliyetle tamamlanmasını sağlar.

E-mutabakat, borç-alacak, hesap hareketleri ve kurumlar ve işletmeler arasındaki bakiyelerin elektronik olarak görüntülenmesine ve iletilmesine izin veren uygulamalardır.

POS Raporlama Nedir?

POS sistemleri, arka planda çalışan yazılımlar sayesinde iş kararlarını yönlendirmek için kullanılabilecek birçok önemli veriyi yakalar. Bu verileri, hangi çalışanların en çok satış ürettiği ve müşterilerinizin hangi ürünleri tercih ettiği gibi işinizin çeşitli yönlerini analiz etmek için kullanabileceğiniz raporlar halinde düzenlemenizi sağlar.

Raporların kolayca ve gerçek zamanlı olarak çalıştırılabilmesi, POS raporlamasını küçük işletme sahipleri için çekici kılan şeydir. Tüm yeni sistemler, verileri bulutta depolayarak, internet erişimi olan herhangi bir yerden erişmenize olanak tanır.

Bir çalışan bir satış çağrısı yaptığında, envanter taranır ve ürün, müşteri ve bazı durumlarda çalışanınız hakkında bilgiler toplanır. Bazı POS yazılımları, müşteri geri bildirimleri ve promosyonlar hakkında da veri toplayabilir. Bu veriler, belirli bir zaman dilimindeki satışlarınıza genel bir bakış sağlamak için analiz edilebilir veya işinizin belirli bir alanına odaklanmak için kullanılabilir.

Neden POS Raporlama?

  • Bir POS raporu, mağazanızın veya restoranınızın her yönüne fayda sağlayabilecek çok sayıda bilgi içerir. Satış tahmininden optimize edilmiş pazarlamaya kadar çeşitli POS raporları çalıştırmanın avantajlarından bazıları şunlardır:

    • Personel kararları verebilirsiniz.

    Satışta başarılı olan yüksek performanslı bir satış elemanınız var mı? Yeteneklerini en iyi şekilde kullanıyor musunuz?

    Çalışan verileri kimin ne zaman çalıştığını belirlemenize yardımcı olabilir. Ardından, yıldız çalışanlarınızı yoğun saatlerde çalıştırmak gibi işiniz için en iyi olanına odaklanan programlar oluşturabilirsiniz. Ayrıca vardiya başına kaç çalışanın çalışacağını belirlemenize yardımcı olabilir. Yoğun ve yavaş dönemlerinizi anlayarak asla yetersiz kalmamanızı sağlarsınız.

    • Pazarlama stratejinizi geliştirir.

    Yeni müşteriler kazanmak ve mevcut müşterileri elde tutmak başarı için kritik bir öneme sahiptir. POS raporlama, doğru müşterileri hedeflemenizi sağlayarak pazarlamanızı ve sosyal erişiminizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

    • Satın alma seçimlerini kolayca yaparsınız.

    Manuel envanter takibi ve yönetimi, herhangi bir işletme sahibi için büyük bir zorluk olabilir. Stok almak ve yeterli envanteri sağlamak genellikle tahmin edilerek ilerler. Bir POS sistemi, tüm süreci otomatikleştirmenize yardımcı olur. 

    • Büyüme stratejinizi geliştirmenize yardımcı olur.

    Yeni müşteriler ararken mevcut müşterilerinizi elinizde tutmak mı istiyorsunuz? Öyleyse, müşteri sadakatini promosyonlar ve indirimler yoluyla ödüllendirebilirsiniz. POS raporlaması ile hangi müşterilerin bu indirimleri hak ettiğini belirlemek daha kolaylaşır. Hangi müşterilerin yeni olduğunu ve hangilerinin daha önce sizden alışveriş yaptığını raporlayarak görebilirsiniz. POS raporlama sayesinde operasyonlarınızın durumunu değerlendirebilirsiniz. Eğer müşteriyi elde tutamıyorsanız, bunun sebebi sattığınız ürünler veya sunduğunuz müşteri hizmeti olabilir. Ayrıca, müşterilerinizin çoğunluğu eski müşterilerden oluşuyorsa,  yenilerini aramaya başlayabilirsiniz.

    • Çeşitli mağazalardaki fiyatları karşılaştırabilirsiniz.

    Birden fazla satış kanalı olan işletme sahipleri, satışları takip etmekte diğerlerine göre daha zorlanabilir. Bir POS sistemi, performansı konuma göre karşılaştırmanıza izin verir. Böylece; satış, personel ve pazarlama kararları vermenize yardımcı olabilir. 

Tüm banka hesapları tek ekranda!

Banka entegrasyonuna ilişkin sağladığımız çözümler ile tüm banka ve hesap hareketlerinizi tek ekran üzerinden anlık görüntüleyebilirsiniz.