Interactive Fitness Technology Industry News dragon pharma Jacqueline Fernandez’s fitness trainer gives a sneak peek into her daily workout routine
E-tahsilat veya online tahsilat tanımını yapmadan önce tahsilatın tanımı ve öneminden bahsetmek daha doğru olacaktır. Ticari faaliyet yürütmek amacıyla oluşturulan her kurum veya kuruluşun ilk amacı kar etmektir. Kurum veya kuruluşlar bu amaçla ürettiği ürün veya hizmetin karşılığını maddi olarak almak ister. Tahsilat ise bir şirketin müşterilerinden, bayilerinden veya alt bayilerinden ödeme almasını ifade eder. Alacakların ve vadesi dolan borçların takibinin yapılması süreçlerini içerir. İfadeden anlaşılacağı üzere bir şirketin ticari varlığını sürdürebilmesi için en hayati görev veya organlarından biridir.
E-tahsilat (online tahsilat) ise şirketin müşterilerinden, bayilerinden veya alt bayilerinden ödeme almasını ifade eder. Ancak ödeme alma yönteminde farklılıklar mevcuttur. Şirketin alacaklarını kredi kartı, sanal kredi kartı veya banka kartı gibi ödeme araçları ile tahsil etmesine imkan tanıyan çevrimiçi ödeme alma sistemi olarak karşımıza çıkar. Özetle e-tahsilat ticari faaliyet gösteren kişi ya da kuruluşların ödeme alma sistemlerinin elektronik versiyonudur. Günümüzde değişen teknolojik konjonktür le birlikte ödeme yöntemlerindeki sistemlerde gelişmiş ve değişmiştir. E-tahsilat sisteminin önemi ise kredi kartı kullanımlarının artmasıyla ivme kazanmıştır. Birçok şirket veya müşteri tarafından sıklıkla tercih edilen bir ödeme yöntemi haline gelmiştir.
Herhangi bir tahsilat sistemine sahip olmayan şirketler birçok problemle karşı karşıya kalabilir. Nakit akışının duraksaması, EFT gibi yöntemler kullanılarak yapılan ödemelerin takibinde aksamalar yaşanması ilk akla gelenlerdir. Müşterilerin ödemelerini geciktirmesi veya yapılan her tahsilatın muhasebe programlarına aktarılması ise ayrı bir para ve nakit kaybı olarak karşımıza çıkar. E-tahsilat sistemleri ise tüm bu aksaklıklara birer çözüm olarak ortaya çıkar. Çevrimiçi ödeme alma sistemleri olarak karşımıza çıkan bu yöntem müşteri veya şirketlere esneklik sağlar.
E-HesApp çözümlerinden biri olan “e-Hesapp Özeti” ile muhasebesel süreçlerinizi hızlandırın. E-HesApp çözümlerini incelemek için web sitemizi ziyaret edin.
E-tahsilatı kavramını açıkladıktan sonra sistemin nasıl işlediği hakkında bilgi vereceğiz. Günümüz dünyasında her geçen gün giderek daha çok hayatımızda rol alan kavramlar bulunmaktadır. Bunlar ‘e-’, ‘elektronik’ ‘online’ veya ‘çevrimiçi’ gibi kelimelerdir. Bu ifadeler önüne yerleştikleri her kelimenin anlamını değiştirir. Kavramların artık dijitalleşen bir araç, uygulama veya platformu ifade ettiğini anlarız. Her geçen gün dijital bir mecranın ise bu fiziksel araçların önüne geçtiği anlaşılıyor.
Elektronik tahsilat yapılabilmesi için adından da anlaşılacağı üzere dijital bir yönteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yöntemle ödeme sistemi fiziksel pos cihazlarının dijitalleşmiş hali olan Sanal POS cihazına ihtiyaç duyar. Öncelikle sanal posların sisteminize entegre edilmiş olması gerekir. Daha sonra müşteriler sanal POS ile sahip olmak istedikleri ürün veya hizmeti seçer. Sistemin ödeme ekranına yönlendirmesiyle kart bilgileri girilir ancak Masterpass gibi kart bilgisi saklama çözümleri tercih edilebilir. Bu yöntem ise aynı işlemleri yapma konusunda sizi tekrara düşürmeyerek işlerinizi kolaylaştırır.
E-tahsilat sistemlerinde sıklıkla sanal pos kavramı ile karşılaşırız. Fiziki olarak kullanılan POS (point of sale/ödeme noktası) cihazlarının internet üzerinden kullanılanlarına POS-VPOS (virtual point of sale) ya da sanal pos olarak ifade edilir. Sanal posun kullanım mantığı fiziki olarak kullanılan poslarla aynıdır. Nasıl ki bir alışveriş sürecinde kartınızı bir cihaza okutarak ödeme işlemini gerçekleştiriyorsanız sanal posta aynı sürecin online halini yönetir. Sanal Pos cihazı fiziksel pos cihazının bir alternatifi olarak ortaya çıkar. Müşteri kredi kartına fiziksel erişim imkanı bulunmayan online, mobil, çağrı merkezi vb. kanallarda kullanım alanı sağlar. Fiziki olarak pos bulundurmanın kolay olmadığı saha-satış, teslimat ekipleri vb. hizmet noktalarında kullanım alanı sağlar. Sistem müşteri banka veya kredi kartı bilgilerini güvenli şekilde alır dolayısıyla online teknik bir entegrasyon ile bilgilerinizi iletmenizi ve aynı yolla işlem sonucunu öğrenmenize imkan tanır.
Geçmiş yıllarda yalnızca e-ticaret sektörü ile ilişkilendirilmiş olan sanal pos, günümüzde birçok sektörde e-tahsilat ile ödeme alma yöntemlerinde kullanıyor. Bu durum geleneksel iş yapış ve tahsilat yöntemlerinin de zaman içerisinde değişimi ile alakalıdır. Fiziki pos kullanan birçok işletme dahi tahsilatın işlenmesi ve muhasebeleştirilmesinde sanal pos kullanmayı tercih ediyor. Bu yolla online tahsilat sonuçlandırmada, muhasebe/ERP sistem entegrasyonları ile manuel iş yükünden arınmış oluyorlar. Sanal pos sistemlerinin firma sistemlerine entegrasyonunu sağlamak ise önemli bir konu olarak ortaya çıkar. Birçok bankanın sanal pos sistemlerini kullanan firmalar için bu entegrasyonların sağlanması ise zorluk oluşturuyor. Her bir sistem için ayrı ayrı entegrasyon, düzenli takip ve güncelleme gerektiriyor. Sanal pos üzerinden tahsilat gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise güvenlik şartlarıdır. Maddeler halinde değinecek olursak:
E-tahsilat sistemi her geçen gün ivme kazanıyor ancak bazı kuruluşlar dijital dönüşüme uymakta güçlük çekiyor. Geçmişten günümüze ticari amaç güden birçok firma tahsilat süreçlerinde zorluk çekiyor. Bu zorluğun birçok nedeni olabileceği gibi en önemlisi geleneksel yöntemlerin sürdürülmesine dayanmaktadır. Şirketlerin ticari faaliyetlerini kesintisiz biçimde sürdürmesi alacak-verecek çarkının istikrarlı bir şekilde dönmesi ile alakalıdır. Aksi halde bu kurum veya kuruluşların ticari varlıkları son bulur.
Çek, senet ve pos ile yapılan 3 tip tahsilat yöntemi bulunur. Geleneksel yöntemlerle yapılan bu tür tahsilatların kısmi başarılı veya başarısız olma ihtimali oldukça yüksektir. Alternatif tahsilat işlemleri sanal pos ile birleşerek e-tahsilat (online tahsilat) uygulamalarını ortaya çıkarmıştır. Teknolojinin ivme kazanmasıyla birlikte ortaya çıkan online tahsilat sistemlerini geleneksel yöntemlere değinerek açıklayacak olursak:
E-tahsilat, e-ödeme, e-ticaret gibi sistemlerin olmazsa olmazlarının başında ‘güvenlik’ kavramı gelmektedir. Bahsedilen sistemlerin kullanımında tarafları özellikle kullanıcı veya müşteriyi ikna etmek gerekir. Güvenlik konusunda zafiyet göstermeyen bir sistem daha sonra yaşanacak problemlerin önüne geçmesi nedeniyle önemli görülür. E-tahsilat sistemlerini güvenli hale getirmenin yöntemlerinden biri PCI-DSS sertifikasına sahip olmaktır.
E-tahsilat sistemini kullanıcı veya müşteriler tercih ederken güvenlik şartlarını sorguluyor. Müşterilere resmi belgeler, sertifikasyon vb. sunarak endişelerini giderir ve sorgularını ortadan kaldırırsınız. Bu aşamada PCI/DSS Sertifikası gündeme gelir. Ödeme sistemlerinin dünya çapında sorunsuz işlemesi ve veri güvenliğine katkıda bulunması amacıyla düzenlenen bir sertifikadır. PCI/DSS sertifikası Kartlı Ödeme Endüstrisi Veri Güvenlik Standardı olarak tanımlanır. Siber saldırı, sahtecilik gibi risklerin önüne geçmek için Ödeme Kartı Endüstrisi ve Güvenlik Standartları Konseyi; şirket ve tüketicilerin veri güvenliğini sağlamak amacıyla bir araya gelmiştir. Konseyin belirlemiş olduğu sertifika sistemi güvenlik standartlarında kontrol mekanizması olarak hareket etmektedir.
PCI/DSS sertifikasyon sisteminin amaçladığı başlıkları inceleyecek olursak;
PCI DSS sertifikasına sahip olabilmek için uyumluluk sürecinden geçmek gerekir. Uyumluluk sürecine başvuran firmaların oldukça fazla olmakla birlikte işletmelerin taşıması gereken bir o kadar da kriter bulunmaktadır. Özetle firmaların analiz, iyileştirme ve belgeleme aşamalarından geçtiği söylemek mümkündür. Ödemelerin işleme sokulma şekli, veri akışı, gizliliği ve korunması gibi faktörlerin analiz edilmesi ilk süreci açıklar. Analiz sürecinde tespit edilen zayıf halkaların güçlendirilmesi ve risklerin giderilmesi ise iyileştirme sürecini ifade eder. Belgeleme aşaması ise 6 farklı kriter ve 12 temel şarttan oluşan kapsamlı bir süreçtir.
E-tahsilat sisteminde E-HesApp çözümleri sizlere ödeme yapmanız için sunulan tedarikçi/müşteri portalı sunar. Çözümümüz kapsamında sunduğumuz sanal pos sistemi ile e-ticaret sitelerinde kullanılan sistem altyapısını kullanabilirsiniz. Böylelikle banka hesabınızdan yapacağınız tahsilatları fiziksel ziyarete gerek kalmaksızın tamamıyla online ortamda gerçekleştirirsiniz. Bu hareketleri ERP sisteminizin ilgili alanında anlık banka hesap özetinizde izleyebilir, muhasebeleştirebilirsiniz. Sistem üzerindeki güvenlik riskleri minimum aralığa indirilmiştir. E-HesApp çözümleri tarafından tüm bu işlemler veri güvenliğinizi maksimum düzeyde koruyarak gerçekleşir. Bu sayede verilerinizin güvenli muhafaza edilmesiyle alakalı herhangi bir kuşku duymazsınız. E-tahsilat çözümümüzün sağladığı diğer kolaylıklara değinecek olursak:
Sizde E-HesApp ile tüm işlemleri; uluslararası standartlarda güvenli, hızlı ve kolay, tüm banka sistemleriyle entegre bir şekilde gerçekleştirmek ve tahsilat süreçlerinde kolaylık sağlamak istiyorsanız çözümlerimiz sayfasına göz atabilirsiniz.
E-HesApp çözümlerinden biri olan “e-Hesapp Özeti” ile muhasebesel süreçlerinizi hızlandırın. E-HesApp çözümlerini incelemek için web sitemizi ziyaret edin.
No posts found!