Blockchain Nedir, Ne Gibi Avantajlar Sunar?

Blockchain teknolojisinin bir dizi işlemi merkezi olmayan, güvenli ve açık bir şekilde kaydetmek için bir blockchain kullandığını biliyor muydunuz? Hala aklınızda sorular var mı? 

Merak etmeyin; size her şeyi anlatacağız.

Blockchain Nedir?

2008’den beri var olan bir teknoloji olan Blockchain, öncelikle veri depolamak ve iletmek için kullanılır. Merkezi bir otoriteden merkezi olmayan bir şekilde çalıştığı için bu teknoloji yüksek güvenlik ve şeffaflık standartları sunar.

Daha spesifik olarak, blockchain, bir ağda birbirine bağlı olan kullanıcıların verileri doğrudan birbirleriyle paylaşmasına olanak tanır.

blockchain, bilgisayar ağ düğümleri arasında paylaşılan dağıtılmış bir veritabanı veya defterdir. Blockchain, verileri dijital biçimde elektronik olarak depolayan bir veritabanı işlevi görür. Blockchain, Bitcoin gibi kripto para sistemlerinde güvenli ve merkezi olmayan bir işlem kaydının korunmasında çok önemli bir rol oynamasıyla ünlüdür. Blockchainin yeniliği, veri kayıtlarının doğruluğunu ve güvenliğini sağlayarak güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan güveni teşvik etmesidir.

blockchain, bilgisayar ağ düğümleri arasında paylaşılan dağıtılmış bir veritabanı veya defterdir. Blockchain, verileri dijital biçimde elektronik olarak depolayan bir veritabanı işlevi görür. Blockchain, Bitcoin gibi kripto para sistemlerinde güvenli ve merkezi olmayan bir işlem kaydının korunmasında çok önemli bir rol oynamasıyla ünlüdür. blockchainin yeniliği, veri kayıtlarının doğruluğunu ve güvenliğini sağlayarak güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan güveni teşvik etmesidir.

İşlemlerin yetkilendirilme ve onaylanma şekli, blockchain teknolojisinin temel özelliklerinden biridir. Örneğin, iki taraf kendi özel ve genel anahtarlarını kullanarak bir işlem yapmak isterse, birinci taraf işlem ayrıntılarını ikinci tarafın genel anahtarına bağlayacaktır. Bu kapsamlı veriler tek bir blokta toplanır.

Bir fikir birliğine varıldığında, katılımcılar, işlemleri defter sayfalarına karşılık gelen bloklar halinde blockchaine yazarlar. İşlem, kriptografik hash ile birlikte yeni bloğa eklenir. Bir karma, blokları birbirine bağlayan bir zincir görevi görür. Karma değeri değişeceğinden, bir bloğun içeriği kasıtlı veya yanlışlıkla değiştirilirse, veri kurcalama tanınabilir. Merkezi olmayan güvenlik ve güven, blockchain teknolojisi ile çeşitli şekillerde mümkün kılınır. Yepyeni bloklar, kronolojik ve doğrusal olarak her zaman önce kaydedilir. Başka bir deyişle, sürekli olarak blockchainin “sonuna” eklenirler. Ağın çoğunluğu kabul etmedikçe, blockchainin sonuna ekledikten sonra geri dönüp bir bloğun içeriğini değiştirmek zordur. Bunun nedeni, her bloğun kendi hash’ini, kendisinden önce gelen bloğun hash’ini ve yukarıda belirtilen zaman damgasını içermesidir. Sayısal verileri sayı ve harf dizilerine dönüştüren matematiksel işlemler, karma kodlar üretir. Bu verileri herhangi bir şekilde değiştirirseniz, karma kod da değişecektir.

2008’den beri var olan bir teknoloji olan Blockchain, öncelikle veri depolamak ve iletmek için kullanılır. Merkezi bir otoriteden merkezi olmayan bir şekilde çalıştığı için bu teknoloji yüksek güvenlik ve şeffaflık standartları sunar.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain aslında kurulduğu günden bu yana kullanıcıları arasında gerçekleşen her işlemi kaydeden bir veri tabanıdır. Başlıca özelliklerini açıklayalım:

  • Her parçanın tanımlanması kriptografik bir işlemle gerçekleştirilir.
  • Anlaşma, dünyanın her yerinde bulunan bilgisayarların bir ağına (veya depolama “düğümüne”) gönderilir
  • Her “düğüm”, gerçekleştirilen işlemlerin geçmişinin kaydedildiği veritabanının bir kopyasını barındırır. Tüm paydaşlar aynı anda erişebilir.
  • Her yeni bilgi eklendiğinde, güvenlik sistemi tüm “düğümleri” içeren bir fikir birliği mekanizmasına dayanır. “Veri merkezleri” veya “madenciler” verilerin şifresini çözer ve doğrular. İşlem daha sonra, başarıyla doğrulandıktan sonra, veritabanına şifrelenmiş bir veri bloğu (blockchain’e “blok”) olarak eklenir.
  • Merkezi olmayan güvenlik yönetimi ile işlem sahteciliği önlenir. Blockchain’e eklenen her yeni blok bir öncekine bağlanır ve her bloğun kopyaları her ağ düğümüne gönderilir. Entegrasyon zamana dayalıdır, geri döndürülemez ve değiştirilemez.

Blockchain, Bitcoin gibi kripto para sistemlerinde güvenli ve merkezi olmayan bir işlem kaydının korunmasında çok önemli bir rol oynamasıyla ünlüdür.

Blockchain Avantajları

  • Bir bloğun doğrulanması yalnızca birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürdüğü için işlemler daha hızlı hareket eder.
  • Sistemin güvenliği, doğrulamanın birbirine yabancı bir grup benzersiz kullanıcı tarafından yapılması gerçeğiyle garanti edilmektedir. Düğümlerin sistemi izlemesi ve birbirini kontrol etmesi sonucunda bu, kötü niyetli niyet veya ele geçirme riskini azaltır.
  • Blockchain değişim organizasyonunu yönetmek için bir bilgisayar protokolüne güvenmesinin getirdiği üretkenlik ve verimlilik kazanımları gerçekleşir. Bu, geleneksel sistemlerde mevcut olan işlem veya merkezileştirme maliyetlerini (finansal maliyetler, kontrol veya sertifikalandırma, hizmetleri karşılığında ücret alan aracıların kullanımı; belirli hizmetlerin otomasyonu vb.) otomatik olarak düşürür.

E-ticaret çözümleri gibi birçok e-ödeme sistemi veya fintech teknolojileri ile ilgili bilgiye ulaşmak istiyorsanız E-Ödeme Sistemi sayfamız ilginizi çekecektir.